Search in:

Bästa sättet att ta hand om din garderob

Nu pratar vi inte om själva garderoben utan dess innehåll, dina kläder och skor. Du kan utöka livslängden på dem med enkla medel, även om de är av den billigare varianten. Vi är nu en generation som aldrig behövt bry oss om klädvård av andra anledningar än att vi gillar ett speciellt plagg. Men nu kommer miljön och konsumtionen in i bilden och det känns viktigare att ta vara på det vi har istället för att bara kasta och köpa nytt.

Skor

Dina läderskor behöver omvårdnad för att de ska hålla. Läder är ett material som rör sig, det nästan lever. För att lädret inte ska torka, mattas av eller spricka behöver du använda bra skovårdsprodukter. Hos Skolyx kan du köpa läderfett och skoblock som ser till att skorna håller formen. Du hittar även läderskor av bra kvalité om du behöver ett nytt par innan du ger dig i kast med dina nya levnadsvanor.

Även tygskor behöver omvårdnad. Du borde hålla smuts och vatten borta från dem, smutsen tär på tyget och vatten kan få skorna att missfärgas eller krympa. Skosnören kan du byta ut med jämna mellanrum, även om skorna börjar se välanvända ut kan du dölja det med nya snören.

Kläder

Om ett plagg har fått ett hål går det oftast att laga det med nål och tråd. Du behöver inte ha A i syslöjd för att trä en nål och sy några stygn. Det går snabbt att kolla upp på nätet vilka stygn du ska använda för att laga hålet bra och nästintill osynligt.

Titta alltid på tvättrekommendationerna på plagget. Tvätta aldrig kläder varmare än rekommenderat, det är inte bra för tyget och kan försämra passformen och kvalitén. Undvik att använda sköljmedel till stretchplagg, sköljmedlet förstör fibrerna i tyget och det kan börja noppas eller tappa stretchförmågan. Sortera alltid tvätten i ljust, mörkt och färgat för att undvika att de färgar av sig på varandra. Och kom ihåg att inte tvätta kläderna för ofta, du kan vädra kläderna istället och få samma nytvättade känsla. Plus att vädrade kläder doftar underbart!