Search in:

Skovård för snyggare dojor som håller längre

Det är dags att slita sig från konsumtionssamhället. Slit-och-släng-kulturen är över och nu gäller det att ta hand om dina ägodelar istället för att slita ut dem och köpa nya. Ett par fina och rejäla skor i bra material håller i ett årtionde om du vet hur du ska ta hand om dem. 

Skoblock

Ett par nya skor måste du gå in för att de ska formas efter dina fötter. Med skoblock kan du töja ut skorna när du inte bär dem och de håller formen mellan användningen. Skoblocken går att ställa in så de trycker mot skorna och töjer ut dem på längden eller bredden. Vi rekommenderar att du köper skoblock i cederträ då material suger upp fukt och tar bort dåliga dofter.

Skofett

Läder är ett levande material som behöver fett för att hålla form och färg. Om lädret utsätts för mycket fukt, vatten och solljus kommer det att börja torka och spricka. En gång om året ska du smörja in läderskorna med passande fett. En del är genomskinliga medan andra har tillsatte pigment så du kan färga in sprickor du redan har fått.

Impregnering

Skofett hjälper till att hålla borta fukt men en impregnering fungerar ännu bättre och går att göra på flera olika material, inklusive tygskor. Den enklaste impregneringen kommer i en sprayflaska, tänk på att stå utomhus eller i ett välventilerat rum när du sprayar. En del impregnering finns också i vaxformat och passar bra till vandringskängor och promenadskor där du kan arbeta in impregneringen och skapa ett tjockt, skyddande lager. Impregnering ska göras 1-2 gånger per år.