Search in:

Tänka på vid reseköp

Semestern är på ingång! Då kanske det är dags att åka ut på en resa? Lång eller kort: att få komma undan vardagen en stund och njuta av det man gillar bäst vare sig det är sightseeing, historia, sol och bad, shopping eller äventyr. När man ska ge sig ut på nätet i jakt efter en resa finns det lite saker att tänka på. Skriv gärna ut vår checklista för att få bästa pris och möjligheter:

  • Om du har sökt flygresor förut och ska hitta en nu för att boka så ska du söka i Googles inkognitoläge. Flygbolagen (speciellt bolag i USA) läser av din historik och om de ser att du har tittat på flygpriser förut så höjer de automatiskt priserna på hemsidan eftersom de tror att det är mer troligt att du köper en resa nästa gång du söker efter en.
  • Du hittar de billigaste priserna om du bokar långt i förväg eller sista minuten. Avresa en vecka eller två efter söktillfället kommer att kosta mycket mer.
  • När du valt resemål är det dags att se om du behöver ta några sprutor. Vissa injektioner måste tas två veckor eller längre i förväg för att du ska ha bästa skyddet när du reser. I afrikanska länder är det större risk att du behöver göra flera vaccinationer, beroende på vilket land du besöker och hur länge du ska stanna. En tumregel är att alltid ta vaccination för hepatit A om du ska åka till subtropiska eller tropiska länder.
  • Se över om landet tar utländska kort eller om man behöver ha lösa pengar. I industriländer som Japan är det fortfarande vanligare att betala med pengar än kort och du kan inte alltid använda ditt utländska kort i bankautomaterna.
  • Läs upp lite hur kulturen är i landet och lär dig några standardfraser så du kan få folks uppmärksamhet om du behöver.